Aktiviteter og inspiration

“VI GØR DET SAMMEN” er en podcastserie om fællesskaber, der bidrager til en bedre verden

Biblioteker og borgere landet over iværksætter mange tiltag, som skal bidrage til FN´s verdensmål, men har vi været gode nok til at formidle, at biblioteket kan være en relevant og vigtig medspiller i den grønne og bæredygtige omstilling? Det er netop, hvad en ny podcastserie "Vi gør det sammen" sætter fokus på.

Podcasten giver stemmer til handlekraftige borgere og biblioteker, der samarbejder om at gøre deres lokalsamfund mere bæredygtige. Vi har også inviteret eksperter i studiet for at de kan inspirere med viden og tips til, hvordan vi kommer i gang med at handle. Vi taler om, hvordan fællesskaber kan være en stærk drivkraft for forandring og kredser om emner som naturforbundethed, biodiversitet, klimapsykologiske dilemmaer - og om danskernes tøjadfærd - og hvordan vi kan mindske vores tøjspild og samtidig få større tøjglæde.

Hvorfor producerer vi podcast?

Den grønne og bæredygtige omstilling er en fælles opgave. Kloden har brug for, at vi handler! Men vi har også selv brug for det, for udover at det lindrer på de bekymringer, mange af os har, så inspireres og næres vi i handlende fællesskaber. Vi bliver gladere, mere motiverede og også mindre ensomme, og deltagerne fortæller, at det er meningsfuldt at gøre noget sammen med andre.

Podcasten er en del af projektet Sammen om Verdensmål, der er søsat af Tænketanken Fremtidens Biblioteker og støttet af VELUX FONDEN. Vi har også fokus på UGE17 – bibliotekernes verdensmålsuge - og hvordan bibliotekerne allerede bidrager og har potentiale for at gøre endnu mere fremover.  Lyt til podcastserien her på siden, eller der hvor du plejer at lytte til podcast.

Og del meget gerne podcast med alle dem, du kender!

Du kan finde podcast episoderne herunder eller hvor du normalt lytter til podcasts

Få inspiration til at opstarte og styrke de bæredygtige fællesskaber

Bibliotekerne har gode forudsætninger for at skabe lokal handlekraft og opbakning til verdensmålene, og de oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling.

Bibliotekerne har gode forudsætninger for at skabe lokal handlekraft og opbakning til verdensmålene, og de oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling. Tænketanken Fremtidens Biblioteker har med støtte fra VELUX FONDEN udviklet en ny håndbog til fagfolk, hvor vi deler generøst ud af alle vores erfaringer og gode råd fra eksperter, biblioteksmedarbejdere og top engagerede medborgere, der arbejder meget vedholdende for at skabe en bedre verden.

Du kan downloade guiden her. Eller sende en mail til lhd@fremtidensbiblioteker.dk for at få tilsendt en håndbog helt gratis.

Få inspiration til at arbejde med fællesskaber og verdensmål på biblioteket

Mange biblioteker oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling. Men når bibliotekerne søsætter bæredygtige aktiviteter i samarbejde med borgerne, træder de nye stier og får en ny rolle, som man ikke traditionelt forbinder med et bibliotek. Ikke alle ved at, biblioteker også bidrager til den grønne og bæredygtige dagsorden - at bibliotekerne ikke bare stiller lokaler og viden til rådighed, men også griber og handler på de idéer, borgerne kommer med.

I denne guide får du gode råd, erfaringer og eksempler på, hvordan borgere og biblioteker i fællesskab kan omsætte gode ideer til bæredygtige handlinger. Erfaringer fra projektet SAMMEN OM VERDENSMÅL viser, at verdensmål og bæredygtighed ikke behøver være kompliceret og svært at gå til. Disse erfaringerne kommer primært fra aktiviteter for borgere, der er fyldt 60 år, men kan bruges i alle sammenhænge - også udenfor biblioteket.

Du kan hente guiden elektronisk her, og du kan bestille fysiske eksemplarer til at dele ud på dit bibliotek ved at sende mail til Lotte Hviid Dhyrbye på mail: lhd@fremtidensbiblioteker.dk

Webinarer om verdensmål, psykologiske mekanismer og designtænkning

I samarbejde med Forbundet Kultur og Information har vi udviklet to korte webinarer om verdensmål, psykologiske mekanismer og designtænkning.

Verdensmål og psykologiske faktorer

Bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard har specialiseret sig i psykologiske og menneskelige aspekter af bæredygtighed og indvier os i, hvordan biblioteker kan arbejde med verdensmål og psykologiske faktorer som trivsel, motivation og adfærd. Få adgang til webinar.

Verdensmål og designtænkning med et bæredygtigt lag

Bliv klogere på hvordan du tænker bæredygtighed ind i din designudvikling - og hør om det nye værktøj Design Quest. Designtænkning er et godt værktøj, når biblioteker skal arbejde med verdensmålene sammen med borgerne. I forhold til den traditionelle tilgang til designprocesser er der dog brug for at tilføje et nyt lag for at sætte fokus på bæredygtighed undervejs i processen. Få adgang til webinar.

FN’s 17 verdensmål - kort fortalt

 
1.png

1. Afskaf fattigdom

At afskaffe fattigdom handler om at skabe muligheder for de svagest stillede både herhjemme og i udlandet.  De skal sikres grundlæggende rettigheder samt adgang til uddannelse og teknologi, så de kan skabe et bedre liv for sig selv og deres efterkommere.

2.png

2. Stop sult

Millioner af mennesker lever i dag på sultegrænsen, hvor de ikke får tilstrækkeligt at spise til at leve et aktivt liv. Alle mennesker skal have adgang til både sikker og næringsrig mad, der slider mindst muligt på vores klima og miljø.

3.png

3. Sundhed og trivsel

Det tredje verdensmål handler om at skabe sunde liv og trivsel for alle aldersgrupper. Den forventede globale levealder stiger, og derfor skal vi have særligt fokus på at fremme ældres sundhed og trivsel gennem aktive liv og inkluderende fællesskaber. Det kan bibliotekerne bidrage aktivt til.

 
4.png

4. Kvalitetsuddannelse

Lige adgang til kvalitetsuddannelse og mulighed for livslang læring er det grundlag, der gør os i stand til at forstå og gøre noget ved verdens problemer - og samtidig gøre livet bedre for os selv. Undervisning i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab kan give os viden og kompetencer, der kan understøtte en bæredygtig udvikling.

5.png

5. Ligestilling mellem kønnene

Halvdelen af verdens befolkning er kvinder, men denne halvdel kan ikke altid leve og bidrage på lige fod med mændene. Derfor må vold mod og diskrimination af kvinder holde inde, og kvinder må sikres indflydelse og ikke mindst ret til at bestemme over deres egen krop.

6.png

6. Rent vand og sanitet

Alle mennesker skal have adgang til rent drikkevand. Samtidig skal alle mennesker have adgang til ordentlig sanitet og hygiejne, da det er en af de vigtigste forudsætninger for sundhed. Og så skal verdens vandressourcer forvaltes på en bæredygtig måde.

 
7.png

7. Bæredygtig energi

Andelen af mennesker med adgang til elektricitet stiger støt. Alle skal have adgang til bæredygtig og pålidelig elektricitet til en overkommelig pris. Det vil blandt andet betyde, at alle skolebørn kan læse lektier, og at folk kan følge med i nyhederne, uanset hvor de er.

8.png

8. Anstændige jobs og økonomisk vækst

Hundreder af millioner af mennesker skal have mulighed for at arbejde sig ud af fattigdom. Dette mål forudsætter en vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, der skaber beskæftigelse og anstændige jobs til alle.

9.png

9. Industri, innovation og infrastruktur

Vi skal have vores samfund til at løbe rundt på en smartere måde. Det indebærer, at de mindst udviklede lande skal industrialiseres, have bedre transportmuligheder og adgang til internettet. Hertil skal vi alle sammen finde på nye metoder til at arbejde mere bæredygtigt og effektivt.

 
10.png

10. Mindre ulighed

Uligheden er til skade for alle, høj som lav. Den forhindrer nemlig mennesker i fattigdom i at udfolde deres potentiale og i at bistå økonomien. Derfor skal uligheden nedsættes både mellem de rige og fattige lande og mellem mennesker internt i hvert land. 

11.png

11. Bæredygtige byer & lokalsamfund

Byer og lokalsamfund skal være inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige. Det kræver gode og trygge faciliteter, rammer og tilbud, der er tilpasset lokale behov. De lokale biblioteker kan spille en central rolle i dette arbejde.

12.png

12. Ansvarligt forbrug og produktion

En bæredygtig fremtid forudsætter, at vi ændrer vores forbrug og produktion, men det handler også om at sikre at alle har relevant viden og en forståelse for, hvordan man kan leve bæredygtigt og i harmoni med naturen.

 
13.png

13. Klimaindsats

Verdensmål 13 handler om at bremse klimaforandringerne. Alle kan gøre en forskel ved at forbruge mindre, energioptimere, genbruge og renovere i stedet for at skrue op, smide ud eller bygge nyt. Således kan alle være med til at reducere mængden af drivhusgasser med 70% frem mod 2030 og gøre Danmark klimaneutralt i 2050. 

14.png

14. Livet i havet

Omkring halvdelen af luftens ilt kommer faktisk fra havets alger. Derfor er det så vigtigt, at landene nedbringer den belastende forurening af og overfiskning i havene. Havenes ressourcer skal i stedet udvindes på mere skånsom og miljøbevidst vis.

15.png

15. Livet på land

Siden 1970 er halvdelen af alle verdens vilde dyr forsvundet, og også plantelivet er på retur. For at vende udviklingen må vi sikre bæredygtig brug af naturen og dens ressourcer, så vi ikke permanent ødelægger den og de muligheder, den giver os.

 
16.png

16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Uden fred kan vi ikke udvikle bæredygtige samfund - og uden bæredygtig udvikling kan vi ikke opnå fred. Alle verdens lande bør derfor sætte en stopper for krig og terrorisme og i tillæg sikre frihed, ligeret og demokrati overalt i verden.

17.png

17. Partnerskab for handling

Det er afgørende, at vi samarbejder om at realisere FN´s verdensmål. Vi skal styrke samarbejder på tværs af generationer, lokalsamfund, kommuner, regioner, organisationer og lande. Hvert et skridt tæller på vejen til en mere bæredygtig verden. Derfor er vi alle nødt til at tage små skridt, men store nok til, at vi faktisk kan ændre noget. Når vi indgår partnerskaber og samarbejder med andre, kan vi meget mere.